Oto Ekspertiz Nedir?
Ekspertiz nedir?
Ekspertiz, sigortaya dahil değerli varlıkların maddi değerinin tespitini gerçekleştiren ve söz konusu değerli varlıkları kapsamlı bir şekilde analiz eden raporun genel ismidir. Ekspertiz raporları genellikle ekspertiz firmaları tarafından profesyonel kişiler tarafından yazılır. Ekspertiz raporunun şeffaflığı birçok yönden varlık sahibinin çıkarına olacaktır. Tarafların arasındaki güveni sağlamak için tarafsız kuruluşlardan sağlanan oto ekspertiz hizmeti oldukça önem arz eder.
İkinci el otomobil almadan önce her alıcının korkusu aracın satın alımı tamamladıktan sonra ortaya çıkabilecek problemlerdir. Dışarıdan sorunsuz gözüken araç daha sonrasında birçok problem çıkarabilir ve alıcıyı birçok ekstra masrafa sokabilir. Bu masrafların önüne geçebilmek için satın alımlar öncesi otomobil ekspertiz raporu almakta fayda var.
Oto Ekspertiz nedir?
İkinci el araç alım satım ve/veya aracın sigortalanması aşamasında aracın değerinin analitik yöntemlerle profesyonel uzmanların değerini belirlendikten sonra raporlanması işlemidir. Bu işlem sonucunda araba da olan aksaklıklar, arızalar ve parça değişimleri tespit edilmektedir ve bu değişkenlere göre aracın değeri değişmektedir. Bir anlamda otomobilin baştan aşağı röntgenin çekilmesi ve röntgenin uzmanlar tarafından değerlendirilmesi işlemidir. Başta söylendiği gibi ikinci el araç piyasasında ve sigorta işlemlerinde çok önemli bir faktördür.
Oto Ekspertiz raporu nedir? Oto Ekspertiz raporunda neler vardır?
Aracın ekspertiz sonuçlarının ve değerlendirmesinin bulunduğu rapora verilen genel isimdir. Bu rapor ikinci el araç alım satım piyasasında ve sigortacılık sektöründe sıklıkla talep edilmektedir. Bir anlamda aracın doğrudan değerini, durumunu ve kalitesini bu rapora göre belirlenir. Bu raporda dikkat edilen ve olan şeyler şunlardır;
-
Kaza Geçmişi: Aracın daha önce yaptığı tüm kazaların listelenmesi işlemidir.
- Araç Parçalarının Orjinallik Durumu: Araçta bulunan parçaların tamamının orjinal olup olmadığının listelenmesi işlemidir.
- Kaza Sebebi ile Etkilenen Parçalar: Kaza durumunda zarar görmüş parçaların listelenmesi işlemidir.
- Aracın Toplam Kilometresi: Aracın şu anki kullanım süresine kadar toplam kaç km yol yaptığının tespit edilmesi işlemidir.
- Aracın Boyama İşlemleri: Araç herhangi bir sebepten dolayı bölgesel veya komple boyatıldıysa bunun tespiti işlemidir.
- Kritik Motor Kısımlarındaki Yıpranmalar: Araçlar için belki de en çok dikkat edilmesi gereken yer motor kısmıdır. Motorda bulunan ve büyük sorunlara yol açacak kısımların durumlarını tespit etme işlemidir.
- Motor Kaçak Durumu: Motorun kapaklarından sızma olup olmadığının tespit edilmesi işlemdir.
- Araç İç Donanım Ekipman Durumu: Aracın içinde bulunan genellikle kozmetik gibi gözükse bile aracın orjinalliğini ilgilendiren parçaların mevcut durumunun listelenmesi işlemidir.
- Dış Kozmetik Kusurlar: Aracın dışında bulunan kozmetik açıdan (çizik vb.) kusurların listelenmesi işlemdir.
- Ön, Arka ve Yan Camların Durumu: Aracın üstünde bulunan tüm camların durumlarının listelenmesi işlemidir.
- Lastik ve Jantların Durumu: Aracın lastik ve jantlarının mevcut durumlarının listelenmesi işlemidir.
Bu değerlendirmelere ek aracın sürüş durumunda ortaya çıkabilecek ekstra durumlarda test edilebilir. Tüm değişkenler bilimsel yöntemlerle ölçülüp bir uzman gözünden rapora aktarılır. Bu bileşenlerin tamamının eksiksiz yerine getirilmesi oto ekspertiz raporunun kalitesini göstermektedir.
Oto Ekspertiz raporu nerelerden alınır?
Her şeyden önce oto ekspertiz raporu, güvenilir ve şeffaf yerlerden almak gerekmektedir, aksi takdirde raporunuzun güvenilirliği tartışma konusu haline gelebilmektedir. Bu sebeple dolayı tam teçhizatlı güvenilir oto ekspertiz firmalarından hizmet almak aracın en doğru verilerinin elde edilmesine ve değerlendirilmesine sebep olacaktır. Burada rapor alınması için önerilecek üç farklı yer karşımıza çıkmaktadır:
- Aracın Markasının Yetkili Servisleri
- Oto Sanayilerinden Bulunan Yeterlilik Belgesine Sahip Ustalar
- Oto Ekspertiz İşinde Uzmanlaşmış Oto Ekspertiz Firmaları